Švedijos teisėsaugos modelis: nemačiau nieko, ko mūsų karta negalėtų įgyvendinti Lietuvoje (stažuotės ataskaita).

policija_asmenine

Dveji metai – tiek užtruko derybos ir konsultacijos su Švedijos policininkais dėl mūsų pareigūnus ginančių organizacijų atstovų stažuotės šioje šalyje. Dalelę „švediškojo“ modelio atvežėme Lietuvos pareigūnams, politikams, studentams ir mūsų draugams. Visų pirma tiems, kurie tiki, kad dar mūsų karta gali kurti ir lemti pokyčius.

Mano kolega Vytautas Lamauskas vienai Švedijos policijos profesinės sąjungos lyderei išsiuntė į jos gimtąją šalį tris litrus lietuviško medaus jos vestuvių proga. Kai tą padaryti pažadėjo jai Lietuvoje, nepatikėjome nei mes, nei mūsų kolegė iš Švedijos.  Net tris kartus ji aplankė Vilnių. Nežinau, kas padėjo, bet Lietuvos pareigūnus ginantys didžiausių profesinių sąjungų lyderiai turėjo unikalią progą ne tik pasisvečiuoti kitoje Baltijos jūros pakrantėje esančioje šalyje, bet ir paliesti „Švediškąją sėkmę“.

anna nellberg ir mes

Kai Vytautas (pirmas iš kairės) pažadėjo Annai Nellberg (antra iš dešinės ) atsiųsti lietuviško medaus, pagalvojome, kad tai juokas

„Švediškasis modelis“- ištardami šiuos žodžius, švedai neslepia pasididžiavimo tuo, ką jie sukūrė. Viskas paprasta, praktiška, kuklu, net kartais „pilka“, bet labai vertinga.

Švedai kuklūs ir praktiški, kaip pavyzdį pateiksiu tai, kad Stokholmo gatvėse daugybė dviračių, bet jie pilki, paprasti. Žiūrėdamas į juos, pagalvojau – tokiam vargiai atsirastų šeimininkas Lietuvoje, net jei ir dviratį dovanotų. Tačiau darbe švedai mėgsta procedūras – pavyzdžiui čia kiekvieną savaitę matuojamas policininkų pasitenkinimas darbu septyniose kategorijose. Ergonomiškas turi būti net pieštukas.

Darbuotojo, žmogaus apsauga yra ašis, aplink kurią sukasi visi pasiekimai ir diskusijos Švedijoje, kai kalba eina apie darbo santykius, politiką. Švedijoje vieni didžiausių mokesčių ir itin stipri darbuotojų apsauga, išmintinga migracijos politika. Jų pensijų fondai dalyvauja kuriant Švedijos ekonomiką. Pas mus nėra korupcijos – sako švedai! Švedai saugo savo žmones, savo rinką. Švedai buriasi į profesines sąjungas, čia nepriklausomai nuo pareigų net 97 proc. yra profesinių sąjungų nariai. Jie iš pradžių tariasi tarpusavyje, vėliau su darbdaviais ir politikais. Švediškojo modelio esmė yra SUSITARIMAS, solidarumas ir dalyvavimas.

Čia nėra minimalaus atlyginimo, čia yra sutarimas dėl teisingo atlyginimo ir socialinių garantijų.

Profesinių sąjungų tarybos posėdžiai vyksta tris dienas, o tarybos nariai, suvažiavę iš įvairių Švedijos kampelių įsikuria profesinei sąjungai priklausančiuose būstuose Stokholmo centre. Tai žmonės, kuriems patikėta 20 tūkst. pareigūnų interesų apsauga. Į tarybos posėdį paprastai kviečiami aukščiausio lygio vadovai, ministrai. Jie nedrįsta atsisakyti dalyvauti net ir tais atvejais, kai yra ryškūs nuomonių skirtumai.

Švedų policijoje veikianti profesinė sąjunga nebijo inicijuoti pokyčių! Ji skatina pokyčius, kurie mažina administravimo naštą ir padeda padidinti tiesiogines policijos pareigas vykdančių pareigūnų pajams bei saugumą.

Švedų policininkas nėra turčius, bet jis gyvena oriai ir didžiuojasi, kad gyventojų pasitikėjimas policija yra aukščiausias lyginant su kitomis įstaigomis. Į tarnybą policijoje užsieniečiai nepriimami, konkursas į tarnybą kartais siekia 7-10 į vieną vietą. Policininkas žino, kad ištikus nelaimei niekada neliks vienas – jam pagalbą suteiks kolegos, vadovai ir visuomenė. Jis universalus, parengtas taip, kad per keliolika minučių iš paprasto patrulio gali tapti riaušių malšinimo padalinio nariu, o jei reikės – gali apžiūrėti įvykio vietą, reguliuoti eismą, suteikti medicinos pagalbą.

Tai pamačius, neįtikinamomis atrodo Lietuvoje vyraujanti laisvosios rinkos „ekspertų“ ir kai kurių įtakingų verslininkų peršamos mintys apie tai, kad kuo daugiau gerovės darbuotojui, kuo didesni mokesčiai, kuo stipresnis viešasis sektorius, tuo sunkiau konkuruoti verslui ir ateiti investicijoms. Švedijos modelis lemia tai, kad Švedija yra viena geidžiamiausių rinkų, o iš jos socialinės, politinės, ekonominės sąrangos mokosi net turtingiausios Vakarų Europos valstybės.

Jūsų dėmesiui išsami stažuotės Stokholme ataskaita. Joje stengėmės atspindėti ne tik rezultatus, bet mechanizmus, kurie TEN veikia. Įgyta patirtis leidžia daryti išvadą – ten nėra nieko, ko mūsų karta negalėtų įgyvendinti Lietuvoje.
Ataskaitą galite paspaudę ant nuorodos: Vizito ataskaita_bendra_galutine

Vytautas Bakas,
NPPSS įgyvendinamo projekto „Pareigūnų gebėjimų ugdymas socialinio dialogo srityje“ vadovas

Įrašo “Švedijos teisėsaugos modelis: nemačiau nieko, ko mūsų karta negalėtų įgyvendinti Lietuvoje (stažuotės ataskaita).” komentarai: 4

  1. Vytautai, Jūs darote tikrai didelį ir prasmingą darbą, norisi tikėti, kad bendromis visų pastangomis situacija pagerės ir Lietuvoje. Bene pats didžiausias trukdis – sustabarėję ir marginalūs politikai…..

Parašykite komentarą